I rött, svart och vitt – Sara Lidmans språkdräkter
oktober 19 @ 15:00 - 16:00
Sara Lidman (1923–2004) räknas som en av romankonstens stora förnyare i den svenska litteraturhistorien. Mindre känt är hennes stora intresse för kläder och textil formgivning. Hon tänkte, skrev och levde i det textila. I en dröm ser hon för sig Selma Lagerlöf iförd en chockrosa sidenkrinolin. I en tidig roman talar en av huvudpersonerna ”i vågor av mjukaste sammet”. Sömnad, hantverk och klädesplagg blir en del av romanernas formspråk, alltmer framträdande genom åren. Hon klär på språket; ger varje berättelse en originell och välskräddad språkdräkt.
I boken Sara Lidmans språkdräkter följer litteraturforskaren Annelie Bränström-Öhman och bildkonstnären Maria Sundström tygspåren genom Lidmans författarskap, främst genom mästerverket Jernbanan. Det handlar om den unge hjälten Didrik som rider in i historien på sin svarta häst, iförd en röd bussarong, och senare ikläds en brudgumskostym i vit vadmalsväv – samt om två sidenklänningars märkliga öden och färdvägar.
Annelie Bränström-Öhman är kulturskribent och professor i litteraturvetenskap vid Umeå universitet. Om Sara Lidman har hon tidigare skrivit böckerna kärlek! och någonting att skratta åt dessutom. Sara Lidman och den kärleksfulla blicken (2008) och Stilens munterhet. Sara Lidmans författardagböcker från Missenträsk 1975-1985 (2014). Hon har även samarbetat med bildkonstnären Maria Sundström i utställningen Levda läsningar. Fyra audiovisuella gestaltningar av Sara Lidmans arkiv (2014).
Gratis men boka din plats:
BOKA PLATS
Foto: Per Melander