Lidmangården i Missenträsk

I Missenträsk i norra Västerbotten finns Sara Lidmans födelsegård, med två hus möjliga att hyra för författare och forskare som söker en kreativ och avskiljd arbetsmiljö eller rekreation. Gården kan också användas för mindre sammankomster eller konferenser. Köksutrustning och sängplatser är tillräckliga för grupper på högst 12 personer.

Byn Missenträsk ligger knappt tre mil från Jörn, stationssamhället vars tillkomst skildras i Jernbaneeposet och inom Skellefteå kommun. Gården består av två hus, som efter en gåva av Sara Lidman ägs av Umeå universitet. Gården står i stort sett som den gjorde när Sara Lidman bodde och skrev där. Den ligger längst västerut på liden, med utsikt söderöver mot blånande åsar och berget Vithatten. Skidfärder på vårvintern och cykelturer under sommar och höst ger svindlande naturupplevelser.

Missenträsk hyste på Sara Lidmans tid 256 personer, nu bor där ett trettiotal. I stora huset finns på nedre botten ett stort kök med sovalkov, ett stort arbetsrum samt två toaletter, varav en med dusch och en med tvättmaskin. På övervåningen finns två rum som kan vara arbets- och/eller sovrum, samt en glasveranda. Det stora huset har fem sovplatser samt två extrabäddar.

Lilla huset är handikappanpassat och rymmer ett stort kök, sovrum och toalett med dusch på nedre botten samt två sovrum på övre botten. Huset har fyra sovplatser med tillgång till en extrabädd.

Husen kan hyras för längre eller kortare tid. De allmänna förbindelserna är tåg till Jörn eller flyg till Skellefteå eller Arvidsjaur. Närmaste affär är ICA i Glommersträsk, ca sex kilometer från Missenträsk.

Uthyrning av husen bokas hos Carina Sehlstedt på Lokalförsörjningsenheten, Umeå Universitet
Tel: 090 – 786 65 59 
Mail: carina.sehlstedt@umu.se

Hyreskostnad:
1–2 dagar 2900 kronor per dag och hus
3–5 dagar 2200 kronor per dag och hus
6–7 dagar 2050 kronor per dag och hus

För information och guidning utomhus av själva byn, kontakta Missenträsk Bygdegårdsförening Ulla Stenberg,
Tel: 070 – 534 63 49.

Utflyktsmål i närområdet:

Sara i byn – byn i världen – en permanent utställning om Sara Lidman i skolan i Missenträsk. Öppettider och kontakt: saraibyn.se

I Gallejaurs kulturreservat finns enklare lunch och fika till försäljning, som håller öppet under sommarmånaderna. Möjlighet till guidad tur av kulturreservatet finns dagligen under sommaren. gallejaur.com/gallejaur.com-19.html

Bärens hus i Glommersträsk barenshus.se