Sara-tunneln

I samband med Botniabanans tillkomst väckte Sara Lidman-sällskapet idén att uppföra ett konstverk i Umeå med inspiration i bland annat romansviten Jernbanan. Sara Lidman-läsare i Umeå, Västerbotten och Sverige inbjöds att bidra med sina favoritcitat till projektet. Ett urval av dessa finns nu i konstverket Lev! av FA+, ett gigantiskt konstverk tillägnat Sara Lidman för att betrakta, lyssna till, känna och vistas i. 

Huvuddelen i konstverken Lev! är en glasvägg som är 170 meter lång och täcker en yta på 700 kvadratmeter vilket gör det till ett av Europas största glaskonstverk. Väggen består av 186 dubbla glasrutor där varje ruta har försetts med ett unikt fotomotiv. Bildernas motiv är tagna på en tågresa (från Missenträsk – Jörn Saras födelse och uppväxtort till Umeå där hon bodde sina sista år) och är bearbetade så att de har blivit nästan abstrakta, de är tryckta direkt på glasen med en ny teknik med bestående färger som ger fotokvalitet (state-of-art teknik). På bakgrunden tillkommer motiv av vilda blommor som är plockade runtomkring Saras hus i Missenträsk och tjugotre noggrant utvalda citat ur Lidmans författarskap. Väggen är belyst inifrån och innehåller ljud ur 16 kanaler, fyra av kanalerna är interaktiva, om man trycker på en bestämd punkt på väggen så sätter man igång olika ljud: Sara Lidman läser en dikt, Sara Lidman talar om Vietnam, Sydafrika osv. På ett ställe kan man höra klockan i familjen Lidmans hus i Missenträsk och på ett annat ordlexikon från bondska till schwänschkan läst av grannen i Missenträsk Lars Sundqvist och vännen, skådespelaren Lena Granhagen.

När Sara Lidman signerade böcker la hon till sin piktur med orden Lev! som en uppmaning till alla att leva, att inte förslösa sin livstid. ”Man måste leva medan man håller på”, sade hon ofta. Samma piktur återkommer i monumental storlek i form av en blankpolerad metallskylt i slutet av tunneln där man speglar sig i ordet Lev! Samma piktur återkommer som en uppvärmd och en underifrån belyst sittbänk på gatunivå bredvid stationshuset.

Mittemot den upplysta fotoväggen finns ett Lidmanscitat i Braille (punktskrift) tillverkad av brädor från familjen Lidmans utängeslador i Missenträsk, trä som blånat av tid och väder för de som inte kan njuta färgerna men av ljudet och texten i punktskrift.

11 citat i rostfritt stål i betong finns installerade i cykelbanan. Allmänheten har kommit in med stora mängder citatförslag till sällskapet som av Sara Lidmankännare i samråd med FA+ sållats till ett trettiotal. Citaten är hämtade ifrån hela Sara Lidmans författarskap med en betydande del ifrån det så kallade Norrlandseposet, Jernbanesviten.

Uppdragsgivare av konstverket är Umeå kommun i samverkan med Trafikverket. Ytterligare beskrivning av konstverket finns att läsa på upphovsmakarnas webbplats, konstnärsduon FA+ Ingrid Falk och Gustavo Aguerre www.fa-art.se